Wat is vertering?

Wat is vertering?

BiologieBiologie

Wat is vertering?

Ik ben bezig met het hoofdstuk 'Vertering' voor biologie en ik gebruik het boek 'biologie voor jou'. Zouden jullie mij een korte samenvatting kunnen geven van wat vertering precies is en hoe dit proces in het lichaam werkt?

Antwoord van Ainstein

Vertering is het proces waarbij voedsel wordt afgebroken tot kleinere voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen. Dit proces begint al in de mond, waar voedsel wordt gekauwd en vermengd met speeksel. Speeksel bevat het enzym amylase, dat begint met de afbraak van zetmeel. Vervolgens wordt het voedsel via de slokdarm, door middel van peristaltiek (golfbewegingen), naar de maag getransporteerd.

In de maag wordt maagsap toegevoegd, dat zoutzuur en het enzym pepsine bevat. Zoutzuur doodt bacteriën en pepsine begint met de vertering van eiwitten. Daarna gaat het voedsel naar de twaalfvingerige darm. Hier worden gal (uit de lever) en alvleessap (uit de alvleesklier) toegevoegd. Alvleessap bevat enzymen zoals trypsine (voor eiwitten), amylase (voor koolhydraten) en lipase (voor vetten), die zorgen voor verdere afbraak van deze voedingsstoffen.

De dunne darm is de plek waar de verteerde voedingsstoffen, zoals glucose, aminozuren en vetzuren, worden opgenomen in het bloed. Dit wordt efficiënt gedaan dankzij de darmvlokken, kleine uitstulpingen die het oppervlak voor opname aanzienlijk vergroten. Tot slot wordt in de dikke darm voornamelijk water opgenomen uit de onverteerbare resten, en wordt de resterende ontlasting tijdelijk opgeslagen in de endeldarm voordat het het lichaam verlaat.

Wil je betere cijfers halen?
  • Extra uitleg en oefenen voor elk boek op school
  • Stel vragen en krijg direct antwoord
  • Video's, samenvattingen, oefenen, AI-tutor, woordjes leren en examentraining