- Chemische vertering
- Het proces waarbij voedsel op moleculair niveau wordt afgebroken door enzymen en verteringssappen.
- Amylase
- Een enzym in speeksel dat zetmeel afbreekt tot maltozen.
- Maltozen
- Een disaccharide gevormd uit de afbraak van zetmeel door amylase.
- pH
- Een maat voor de zuurgraad of alkaliteit van een oplossing.
- Maagzap
- Een zuur verteringssap in de maag dat helpt bij de afbraak van voedsel.
- Pepsinogeen
- Een inactief pro-enzyme dat in de maag wordt omgezet in pepsine.
- Pepsine
- Een actief enzym dat eiwitten in de maag afbreekt.
- Secretine
- Een hormoon dat de lever stimuleert tot de aanmaak van gal en de alvleesklier tot de aanmaak van natriumwaterstofcarbonaat.
- CCK (cholecystokinine)
- Een hormoon dat de afgifte van gal en alvleessap stimuleert.
- Trypsinogeen
- Een inactief pro-enzyme dat in de twaalfvingerige darm wordt omgezet in trypsine.
- Trypsine
- Een enzym dat lange polypeptideketens afbreekt tot kortere ketens.
- Lipase
- Een enzym dat triglyceriden afbreekt tot glycerol en vetzuren.
- Maltase
- Een enzym dat maltose omzet in glucose.
- Darmsap
- Een vloeistof in de dunne darm die verschillende enzymen bevat voor de vertering van voedsel.