Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
Antwoord van Ainstein
Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten zit voornamelijk in de chemische structuur van de vetzuren waaruit ze zijn opgebouwd.
Hier is het belangrijkste verschil:
-
Verzadigde vetten:
- Deze vetten hebben geen dubbele bindingen tussen de koolstofatomen in hun vetzuurketens.
- Ze zijn 'verzadigd' met waterstofatomen, wat betekent dat elk koolstofatoom zoveel waterstofatomen heeft gebonden als mogelijk is.
- De ketens zijn recht, zonder knikken.
- Hierdoor kunnen de moleculen dicht op elkaar pakken, wat leidt tot sterkere Van der Waals-krachten.
- Ze zijn daardoor meestal vast bij kamertemperatuur (denk aan boter of frituurvet).
-
Onverzadigde vetten:
- Deze vetten hebben één of meer dubbele bindingen tussen de koolstofatomen in hun vetzuurketens.
- Door deze dubbele bindingen ontstaan er knikken in de lange koolstofketen van het vetzuur.
- Deze knikken zorgen ervoor dat de moleculen minder goed tegen elkaar aan kunnen liggen, waardoor de Van der Waals-krachten zwakker zijn.
- Ze zijn daardoor meestal vloeibaar bij kamertemperatuur (denk aan olijfolie).
- Onverzadigde vetten worden vaak als gezonder beschouwd dan verzadigde vetten.
Wil je betere cijfers halen?
- Extra uitleg en oefenen voor elk boek op school
- Stel vragen en krijg direct antwoord
- Video's, samenvattingen, oefenen, AI-tutor, woordjes leren en examentraining

Gerelateerde vragen
Vind antwoorden op vragen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp.