Natuurkunde
Aardrijkskunde
Bedrijfseconomie
Biologie
Duits
Economie
Engels
Frans
Geschiedenis
Maatschappijleer
NaSk
NaSk1
NaSk2
Natuurkunde
Nederlands
Plannen en organiseren
Scheikunde
Wiskunde
Wiskunde A
Wiskunde B
Vak toevoegen
Overzicht
Lesstof
Examens
Woordenlijsten
Gast
Inloggen
Lesstof
Lesstof
Deel pagina
Mijn boeken
Wijzig boeken
Alle lesstof
3 havo
vwo
3
4
5
6
havo
3
4
5
Alle lesstof
3 havo
Alle lesstof
vwo
3
4
5
6
havo
3
4
5
wijzig boeken
Alle lesstof
3 havo
Vaardigheden
Natuurkunde om je heen
Video
12 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit welke processen die om je heen gebeuren deel uitmaken van de natuurkunde. Daarnaast legt hij uit welke natuurkundige principes bij deze processen horen.
Verslag maken
Video
13 min
Lennart
In deze les bespreekt Lennart alle onderdelen waar een natuurwetenschappelijk verslag uit bestaat.
Tabellen en grafieken maken
Video
11 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit hoe je een tabel maakt, welke gegevens op de assen staan en welke regels er allemaal zijn over het maken van tabellen.
Elektriciteit
De stroomkring
Video
6 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat de onderdelen van een stroomkring zijn, wat geleiders en isolatoren zijn, wat stroomsterkte is en hoe je dit meet en ermee rekent.
Spanningsbronnen
Video
10 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat spanning is, hoe je dit meet en hoe je het berekent. Daarnaast legt hij uit wat het verschil tussen spanning en stroomsterkte is.
Schakelingen
Video
12 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit hoe je een schakelschema tekent en wat het verschil is tussen een parallelschakeling en een serieschakeling.
Vermogen en energie
Video
9 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat het vermogen van een apparaat is, welke eenheid dit heeft en hoe je het vermogen berekent.
Beweging
Beweging vastleggen
Video
12 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit op welke verschillende manieren je beweging kunt vastleggen.
Gemiddelde snelheid
Video
10 min
Lennart
In deze les leer je hoe je de gemiddelde snelheid van een voorwerp in km/h en m/s moet berekenen.
Soorten bewegingen
Video
6 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat een vertraagde, versnelde en eenparige beweging is. Ook leer je hoe je deze kunt herkennen.
Remweg en stopafstand
Video
11 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat de remweg en de stopafstand zijn. Daarnaast leer je hoe je de stopafstand kan berekenen.
Arbeid
Hefboom
Video
7 min
Lennart
In deze les leer je wat een hefboom is en hoe je hiermee moet rekenen.
Kinetische energie
Video
6 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat kinetische energie is en hoe deze energie ontstaat.
Katrol
Video
8 min
Lennart
In deze les leer je hoe je het verschil ziet tussen een losse en vaste katrol, en wat deze termen betekenen. Daarnaast leer je hoe je hoe je krachten kunt berekenen met een losse katrol.
Lucht
Luchtdruk
Video
10 min
Lennart
In deze les legt Lennart uit wat luchtdruk is, welke eenheid het heeft en welke dingen in de wereld om je heen allemaal te maken hebben met luchtdruk.
Straling
Soorten straling
Video
6 min
Lennart
In deze les leer je wat de bronnen van ioniserende straling zijn, welke soorten ioniserende straling er zijn en hoe je deze van elkaar kunt onderscheiden.
Tsjernobyl
Video
14 min
Lennart
In deze les leer je wat er in Tsjernobyl is gebeurd, wat er nou precies fout ging en welke gevolgen deze ramp heeft.
Straling gebruiken
Video
9 min
Lennart
In deze les leer je waar straling voor gebruikt wordt, welke beschermende maatregelen er zijn tegen straling en wat een dagelijkse dosis is.
Radioactief verval
Video
7 min
Lennart
In deze les leer je wat het verschil is tussen stabiele en instabiele kernen, wat halveringstijd is en hoe je hiermee rekent en wat radioactieve activiteit is.
Licht
Kleuren van licht
Video
7 min
Lennart
In deze les leer je wat natuurlijke en kunstmatige lichtbronnen zijn, hoe je voorwerpen in je omgeving ziet en waardoor je deze voorwerpen als een bepaalde kleur ziet.
Soorten licht
Video
11 min
Lennart
In deze les leer je wat diffuus, direct en indirect licht is, hoe je een lichtstraal tekent en wat een schaduw en halfschaduw zijn en hoe je deze tekent. Daarnaast leer je wat het verschil is tussen reflectie en verstrooiing.
Spiegelbeelden
Video
12 min
Lennart
In deze les leer je wat een spiegelbeeld is, wat de spiegelwet is en hoe je spiegelbeelden tekent. Daarnaast leer je hoe je een lichtstraal die reflecteert tekent.
Infrarode en ultraviolette straling
Video
6 min
Lennart
In deze les leer je waar ultraviolette en infrarode straling zich in het spectrum bevinden en waar beide stralingen voor worden gebruikt. Daarnaast leer je wat het gevaar van ultraviolette straling is.
Heelal
Sterren en de zon
Video
7 min
Lennart
In deze les leer je hoe de sterren langs de hemel bewegen, hoe de zon langs de sterrenbeelden beweegt en hoe seizoenen ontstaan. Daarnaast leer je wat de begrippen aardas, ecliptische vlak en hemelpool betekenen.
Het zonnestelsel
Video
7 min
Lennart
In deze les leer je wat planeten zijn, hoe planeten rond de zon bewegen, wat de namen van de planeten zijn en hoe deze zijn gerangschikt vanaf de zon.
Atmosfeer
Video
9 min
Lennart
In deze les leer je wat een atmosfeer is, wat een vacuĆ¼m is, waar de lucht om ons heen uit bestaat en waarom satellieten rond de aarde blijven draaien.
Afstanden in het heelal
Video
8 min
Lennart
In deze les leer je hoe je afstanden meet in het heelal, wat een lichtjaar is en hoe je werkt met een sterrenkaart.
Geluid
Geluidsbronnen
Video
8 min
Lennart
In deze les leer je wat een aantal voorbeelden zijn van geluidsbronnen, hoe geluid zich uit een geluidsbron verspreidt, wat een tussenstof is, wat de geluidssnelheid is en hoe je rekent met de geluidssnelheid is verschillende tussenstoffen.
Frequentie
Video
9 min
Lennart
In deze les leer je welke drie factoren invloed hebben op de hoogte van een toon die een snaar maakt. Daarnaast leer je wat de frequentie is van een trilling, hoe je rekent met de frequentie en de trillingstijd. Ook leer je wat het frequentiebereik is van het menselijk gehoor.
Geluidssterkte
Video
9 min
Lennart
In deze les leer je wat het verband is tussen de geluidssterkte en de amplitude van de trilling, hoe de geluidssterkte afhangt van de afstand tot een geluidsbron, hoe de gehoordrempel en pijngrens afhangen van frequentie en tot slot hoe je rekent met het verband tussen geluidssterkte en het aantal geluidsbronnen.
Geluidsoverlast
Video
8 min
Lennart
In deze les leer je wanneer geluid schadelijk is voor je gehoor, waarom het belangrijk is je oren niet te veel bloot te stellen aan hard geluid, wat het verschil is tussen schadelijk en hinderlijk geluid en tot slot op welke manieren je geluidsoverlast kunt bestrijden.
Hoi Gast!
Blogs
Woordenlijsten
Inloggen