BvJ - 4 vmbo-k (8.0) deel b - Voeding en vertering - De organen voor vertering
Woorden in deze lijst (24)
Origineel
- alvleesklier
- Produceert alvleessap.
- alvleessap
- Verteringssap dat bestaat uit verschillende enzymen die eiwitten, koolhydraten en vetten verteren.
- anus
- Kringspier die de uitgang van de endeldarm afsluit.
- darmsap
- Verteringssap dat bestaat uit verschillende enzymen die de vertering van eiwitten en koolhydraten afmaken.
- dikke darm
- Hier wordt een groot deel van het water aan de voedselbrij onttrokken.
- dunne darm
- Hier wordt darmsap afgegeven aan de voedselbrij en wordt water met opgeloste voedingsstoffen en verteringsproducten opgenomen.
- emulgeren
- Grote vetdruppels verdelen in kleine vetdruppeltjes.
- endeldarm
- Slaat ontlasting op totdat je aandrang krijgt om te poepen.
- gal
- Vloeistof die vetten emulgeert.
- kiezen
- Vermalen het voedsel in de mondholte.
- lever
- Produceert gal.
- maag
- Hier wordt voedsel gekneed en vermengd met maagsap.
- maagportier
- Kringspier die de uitgang van de maag afsluit.
- maagsap
- Verteringssap dat onder andere bestaat uit water, zoutzuur en een enzym dat eiwitten verteert.
- maagsapklieren
- Produceren maagsap.
- maagzuur
- Verteringssap dat zorgt voor een hoge zuurgraad in de maag; doodt bacteriƫn.
- mondholte
- Hier wordt voedsel gekauwd en vermengd met speeksel.
- slokdarm
- Hier wordt voedsel voortgeduwd naar de maag.
- speeksel
- Slijmerig verteringssap dat o.a. bestaat uit water en een enzym dat zetmeel verteert; doodt bacteriƫn.
- speekselklieren
- Produceren speeksel.
- tanden
- Delen het voedsel in kleine stukjes.
- tong
- Duwt gekauwd voedsel naar de keelholte.
- twaalfvingerige darm
- Hier worden gal en alvleessap afgegeven aan de voedselbrij.
- verteringsenzymen
- Breken voedingsstoffen af tot verteringsproducten die kunnen worden opgenomen in het bloed.