Nectar - 2 vmbo-kgt - Hoofdstuk 7 - Eten

Nectar - 2 vmbo-kgt - Hoofdstuk 7 - Eten

Woorden in deze lijst (69)

ADH
aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een voedingsstof
alvleesklier
orgaan dat in de buik tegen de onderkant van de maag ligt, maakt het verteringssap alvleessap
alvleessap
verteringssap uit de alvleesklier
anorexia nervosa
eetstoornis, waarbij patiënt niet kan stoppen met lijnen en daardoor heel erg mager wordt
bacteriën
kleine organismen, die voedselbederf veroorzaken
beschermende stoffen
groep voedingsstoffen in je voeding die je nodig hebt om gezond te blijven: vitaminen en mineralen
boulimia nervosa
eetstoornis, waarbij patiënten last van vreetbuien heeft en het voedsel daarna weer uit het lichaam willen krijgen
bouwstoffen
groep voedingsstoffen die je nodig hebt voor groei en in stand houden van je lichaam: eiwitten, vetten, mineralen en water
calcium
mineraal; heb je als bouwstof nodig om botcellen te maken en als beschermende stof voor een goede werking van je zenuwstelsel en spieren
cariës
ontstaan van gaatjes in tanden of kiezen doordat bacteriën suiker in je mond omzetten in zuur, een ander woord is tandbederf
celdeling
cellen splitsen zich in tweeën; bacteriën vermeerderen zich door celdeling
darmplooien
uitstulpingen aan de binnenkant van je dunne darm; zorgen voor een groot oppervlak, zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden
darmsap
verteringssap van de dunne darm
dikke darm
in de dikke darm wordt het meeste water uit de onverteerde resten gehaald
dunne darm
in de dunne darm wordt de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten afgemaakt; de voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed
eetgewoonten
wat je gewend bent te eten, wanneer je dat doet en je voorkeur voor wat je eet
eetstoornis
als je niet normaal eet
eiwitten
bouwstoffen voor je lichaam; zorgen voor de opbouw en het herstel
endeldarm
slaat ontlasting (poep) op; wordt afgesloten door de anus
energierijke stoffen
groep voedingsstoffen in je voeding waar je lichaam energie uit haalt: koolhydraten en vetten
enzymen
stoffen die grote voedingsstoffen afbreken
fluoride
mineraal; heb je als bouwstof nodig om je tandglazuur sterker te maken
gal
gal verdeelt vet in kleine druppeltjes zodat de verteringssappen het vet beter kunnen verteren; de lever maakt gal en de galblaas slaat het op
galblaas
orgaan dat net onder de lever ligt; opslagplaats voor gal
gebreksziekte
ziekte die ontstaat door een gebrek aan vitaminen en mineralen
haarvaatjes
heel kleine bloedvaatjes
huig
sluit je neusholte af tijdens het slikken
ijzer
mineraal; heb je als bouwstof nodig om rode bloedcellen te maken en als beschermende stof voor het vervoer van zuurstof
kilocalorie (kcal)
geeft de hoeveelheid energie in voeding aan; 1 kilocalorie is 4,2 kilojoules
kilojoule (kJ)
geeft de hoeveelheid energie aan; 1 kilojoule is 1000 joules
koolhydraten
zetmeel en suikers; energierijke voedingsstoffen die je nodig hebt om te bewegen en om warm te blijven
lever
orgaan dat gal maakt
maag
de maag verzamelt en kneedt het voedsel; hier begint de vertering van eiwitten
maagsap
verteringssap uit klieren in de maagwand; bestaat uit enzymen die eiwitten verteren en zuur dat bacteriën doodt
maximumtemperatuur
hoogste temperatuur waarbij een enzymreactie kan verlopen; boven deze temperatuur gaat het enzym stuk
mineralen
bouwstoffen en beschermende stoffen voor je lichaam
minimumtemperatuur
laagste temperatuur waarbij een enzymreactie kan verlopen
mondholte
begin van het verteringsstelsel; hier wordt voedsel gekauwd en vermengd met speeksel
ontlasting
ingedikte, onverteerde voedselresten (poep)
optimumtemperatuur
temperatuur waarbij een enzym het beste werkt
overgewicht
je weegt te veel, doordat je meer energierijke stoffen binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt
peristaltische bewegingen
spierbewegingen in de wand van organen van je verteringsstelsel die de voedselbrij voortduwen en mengen
schijf van vijf
hulpmiddel om gezonde voeding te kiezen; bestaat uit vijf vakken, met in elk vak een groep voedingsmiddelen
schimmels
organismen die bestaan uit pluizige draden; sommige soorten maken paddenstoelen; schimmels kunnen voedselbederf veroorzaken
slokdarm
hierdoor gaat voedsel van de keelholte naar de maag; de wand bevat spieren die het voedsel naar de maag duwen
speeksel
verteringssap; bevat een enzym dat zetmeel verteert
sporen
voortplantingscellen van schimmels
strotklepje
sluit je luchtpijp af tijdens het slikken
tandbederf
ontstaan van gaatjes in tanden of kiezen doordat bacteriën suiker in je mond omzetten in zuur, ander woord is cariës
tussendoortjes
wat je tussen de maaltijden door eet, zoals een chocoladereep, koek of appel
twaalfvingerige darm
in de twaalfvingerige darm komt alvleessap en gal bij het voedsel; koolhydraten, eiwitten en vetten worden (verder) verteerd
vertering
zo kleimaken van voedingsstoffen dat ze kunnen worden opgenomen in het bloed
verteringssappen
stoffen die grote voedingsstoffen in stukken ‘knippen’
verteringsstelsel
bestaat uit onder andere slokdarm, maag en de dunne en dikke darm; taak is het kleiner maken van grote voedingsstoffen, zodat ze in het bloed kunnen worden opgenomen
vetten
energierijke voedingsstoffen en bouwstoffen; heb je nodig om te bewegen en om warm te blijven en voor opbouw van je cellen
vitaminen
beschermende voedingsstoffen; voorkomen dat je ziek wordt
voedingsmiddel
iets wat je eet of drinkt
voedingsstoffen
stoffen in voedingsmiddelen: koolhydraten (suiker, zetmeel), vetten, water, eiwitten, mineralen en vitaminen
voedingsvezels
(onverteerbare) stoffen uit brood, groente en fruit die ervoor zorgen dat de spieren in je darmen actief zijn, waardoor het eten beter verteert
voedselbederf
als er ongewenste schimmels en bacteriën op je eten groeien; van bedorven voedsel kun je ziek worden
water
bouwstof voor je lichaam
conserveren
langer houdbaar maken van voedingsmiddelen, door leefomstandigheden voor schimmels en bacteriën zo slecht mogelijk te maken: verhitten, invriezen, drogen, luchtdicht (vacuüm) verpakken, gasverpakken en zoet, zuur, zout of een ander conserveermiddel toe te voegen
dioxine
giftige stof die in je voedsel kan zitten
gewasbeschermingsmiddel
middel dat een boer gebruikt om ziekten van planten tegen te gaan
pcb’s
giftige stoffen die in je voedsel kunnen zitten
productieketen
de stappen in het hele productieproces van bijvoorbeeld voedingsmiddelen: van het land tot de klant
voedselinfectie
ziekte die je oploopt doordat er te veel ziekmakende bacteriën in je eten zaten; gevolgen zijn buikpijn, braken en diarree
voedselvergiftiging
als je ziek wordt door giftige stoffen die bacteriën in je voedsel maken
zware metalen
giftige metalen zoals lood, kwik en cadmium
Hoi Gast!