Nectar - 2-3 vwo - Hoofdstuk 7 - Eten

Nectar - 2-3 vwo - Hoofdstuk 7 - Eten

Woorden in deze lijst (96)

Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI)
hoeveelheid van een stof per kilogram lichaamsgewicht die je elke dag mag binnenkrijgen zonder dat je er ziek van wordt
ADH
aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een voedingsstof
alvleesklier
orgaan dat in de buik tegen de onderkant van de maag ligt, maakt het verteringssap alvleessap
alvleessap
verteringssap uit de alvleesklier; het bevat enzymen die in de twaalfvingerige darm koolhydraten, eiwitten en vetten verder verteren
aminozuren
bouwstenen van eiwitten
anorexia nervosa
eetstoornis, waarbij patiënt niet kan stoppen met lijnen en daardoor heel erg mager wordt
bacteriën
kleine organismen, die voedselbederf of een voedselinfectie veroorzaken
beschermende stoffen
de groep voedingsstoffen in je voeding die je lichaam beschermen tegen ziektes: vitaminen en mineralen
bloedsuikergehalte
hoeveelheid glucose in je bloed
BMI (Body Mass Index)
methode om te bepalen of je gewicht gezond is
boulimia nervosa
eetstoornis, waarbij patiënt last van vreetbuien heeft en het voedsel daarna weer uit het lichaam wil krijgen
bouwstoffen
groep voedingsstoffen die je nodig hebt voor groei en in stand houden van je lichaam: eiwitten, vetten, mineralen en water
calcium
mineraal, heb je als bouwstof nodig om botcellen te maken
cariës
ontstaan van gaatjes in tanden of kiezen doordat bacteriën suiker in je mond omzetten in zuur
celdeling
cellen splitsen zich in tweeën; bacteriën vermeerderen zich door celdeling
cholesterol
vetachtige stof die je lichaam gebruikt om cellen te maken; te veel cholesterol hoopt zich op in de bloedvaten, daardoor krijg je een hoge bloeddruk
conserveermiddel
stof die aan voedingsmiddelen toegevoegd wordt om ze langer te kunnen bewaren
conserveren
langer houdbaar maken van voedingsmiddelen, door leefomstandigheden voor schimmels en bacteriën zo slecht mogelijk te maken: verhitten, invriezen, drogen, luchtdicht (vacuüm) verpakken, gasverpakken en zoet, zuur, zout of een ander conserveermiddel toe te voegen
darmflora
bacteriën die in je dikke darm leven van de onverteerde stoffen
darmplooi
uitstulping aan de binnenkant van je dunne darm; zorgt voor een groot oppervlak, zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden
darmsap
verteringssap uit de klieren in de wand van de dunne darm; het bevat enzymen voor het afmaken van de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten
darmsapklieren
klieren in de wand van de dunne darm die darmsap maken
darmvlokken
uitstulpingen op een darmplooi; hierdoor wordt het oppervlak van de darm nog groter
dikke darm
in de dikke darm wordt het meeste water uit de onverteerde resten gehaald; de darmflora zit in je dikke darm
dioxine
giftige stoffen die ontstaan door verbranding van stoffen met chloor erin
dosis
hoeveelheid die je van een stof binnenkrijgt, uitgedrukt in aantal milligram of microgram per kilogram lichaamsgewicht
dosis-effect diagram
diagram dat het verband laat zien tussen een dosis van een stof en het schadelijke effect van de stof
dunne darm
in de dunne darm wordt de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten afgemaakt door enzymen in het darmsap; de voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed
eenzijdig eten
als je elke dag hetzelfde eet en drinkt
eetgewoonten
wat je gewend bent te eten, hoe en wanneer je dat doet, je voorkeur voor wat je eet
eetstoornis
als je niet normaal eet
eiwitten
bouwstoffen voor je lichaam; zorgen voor de opbouw en het herstel van organismen
endeldarm
slaat ontlasting (poep) op; wordt afgesloten door de anus
energierijke stoffen
groep voedingsstoffen in je voeding waar je lichaam energie uit haalt: koolhydraten en vetten
enzymen
stof die een bepaalde reactie kan laten verlopen, bijvoorbeeld het afbreken van een grote voedingsstof; een enzym werkt het beste bij de optimumtemperatuur
fluoride
mineraal, heb je als bouwstof nodig om je tandglazuur sterker te maken
fosfor
mineraal, heb je als bouwstof nodig om je botten sterker te maken
gal
verdeelt vet in kleine druppeltjes zodat enzymen het vet beter kunnen verteren; de lever maakt gal en de galblaas slaat het op
galblaas
orgaan dat net onder de lever ligt; opslagplaats voor gal
gebreksziekte
ziekte die ontstaat door een gebrek aan vitaminen en mineralen
ghreline
hormoon geproduceerd door de (lege) maag, dat aan de hersenen de boodschap geeft dat het tijd is om te gaan eten
glucose
koolhydraat, belangrijkste energierijke voedingsstof voor de verbranding
haarvaten
heel kleine bloedvaten
hartinfarct
door een vernauwing in de bloedvaten (kransslagaders) rond het hart komt er onvoldoende bloed bij het hart, waardoor een stukje van de hartspier afsterft
hoge bloeddruk
cholesterol hoopt zich op in bloedvaten waardoor deze nauwer worden; het hart moet harder pompen om het bloed door die bloedvaten te laten stromen
hormonen
regelstoffen die via je bloed verspreid worden en allerlei lichaamsprocessen regelen
huig
sluit je neusholte af tijdens het slikken
ijzer
mineraal, heb je als bouwstof nodig om rode bloedcellen te maken en om je tandglazuur sterker te maken
kilocalorie (kcal)
aanduiding voor de hoeveelheid energie in voeding; 1 kilocalorie is 4,2 kilojoules
kilojoule (kJ)
aanduiding voor de hoeveelheid energie; 1 kilojoule is 1000 joules
koolhydraten
zetmeel en suikers; energierijke voedingsstoffen die je nodig hebt om te bewegen en om warm te blijven
kransslagaders
slagaders om het hart
LD50
letale dosis; de dosis waarbij vijftig procent van de organismen sterft als ze aan de stof worden blootgesteld
lever
orgaan dat gal maakt
maag
verzamelt en kneedt het voedsel; hier begint de vertering van eiwitten
maagsap
verteringssap uit klieren in de maagwand; bestaat uit enzymen die eiwitten verteren en zuur dat bacteriën doodt
maagzuur
zuur in je maagsap dat veel bacteriën die met je voedsel meekomen, doodt
maximumtemperatuur
hoogste temperatuur waarbij een enzymreactie kan verlopen; boven deze temperatuur gaat het enzym stuk
mineralen
bouwstoffen en beschermende stoffen voor je lichaam
minimumtemperatuur
laagste temperatuur waarbij een enzymreactie kan verlopen
mondholte
begin van het verteringsstelsel; hier wordt voedsel gekauwd en vermengd met speeksel
no-effect-level
dosis waaraan organismen langdurig kunnen worden blootgesteld zonder dat er schade optreedt
ondergewicht
je weegt te weinig, doordat je lichaam minder energierijke stoffen binnenkrijgt dan je verbruikt
ontlasting
ingedikte, onverteerde voedselresten (poep)
optimumtemperatuur
temperatuur waarbij een enzym het beste werkt
overgewicht
je weegt te veel doordat je meer energierijke stoffen binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt
parasieten
organismen die alleen kunnen overleven op of in een ander organisme; kunnen ook in je voedsel voorkomen en je zo ziek maken
pcb's
giftige stoffen die ontstaan door verbranding van stoffen met chloor erin
peristaltische bewegingen
spierbewegingen in de wand van organen van je verteringsstelsel die de voedselbrij voortduwen en mengen
productieketen
de stappen in het hele productieproces van bijvoorbeeld voedingsmiddelen: van het land tot de klant
rekzintuigen
zintuigen in de maag die registreren of je maag vol of leeg is
schijf van vijf
hulpmiddel bij het kiezen van gezonde voeding; bestaat uit vijf vakken, met in elk vak een groep voedingsmiddelen die voorbeelden van bepaalde voedingsstoffen bevatten
schimmels
organismen die bestaan uit pluizige draden; sommige soorten maken paddenstoelen; schimmels kunnen voedselbederf veroorzaken
slokdarm
hierdoor gaat voedsel van de keelholte naar de maag; de wand bevat spieren die het voedsel naar de maag duwen
speeksel
verteringssap; bevat een enzym dat zetmeel verteert
sporen
voortplantingscellen van schimmels
strotklepje
sluit je luchtpijp af tijdens het slikken
structuureiwitten
eiwitten die ervoor zorgen dat je organen op de juiste plek in je lichaam blijven
toxinen
giftige stoffen
toxisch
ander woord voor giftig
tussendoortjes
wat je tussen de maaltijden door eet, zoals een chocoladereep, koek of appel
twaalfvingerige darm
in de twaalfvingerige darm komt alvleessap en gal bij het voedsel; koolhydraten, eiwitten en vetten worden (verder) verteerd
vertering
zo kleinmaken van voedingsstoffen dat ze kunnen worden opgenomen in het bloed
verteringssappen
bevatten enzymen voor het verkleinen van grote voedingsstoffen
verteringsstelsel
bestaat uit onder andere slokdarm, maag en de dunne en dikke darm; taak is het kleiner maken van grote voedingsstoffen, zodat ze in het bloed kunnen worden opgenomen
verzadigingshormonen
hormonen geproduceerd door de dunne darm, die je hersenen het bericht geven dat je lichaam voldoende heeft binnengekregen
vetten
energierijke voedingsstoffen, bouwstoffen; heb je nodig om te bewegen en om warm te blijven en voor opbouw van je cellen
vitaminen
beschermende voedingsstoffen; voorkomen dat je ziek wordt
voedingsmiddel
iets wat je eet of drinkt
voedingsstoffen
stoffen in voedingsmiddelen: koolhydraten (suiker, zetmeel), vetten, water, eiwitten, mineralen en vitaminen
voedingsvezels
(onverteerbare) stoffen uit brood, groente en fruit die ervoor zorgen dat de spieren in je darmen actief zijn, waardoor het eten beter verteert
voedselbederf
als er ongewenste schimmels en bacteriën op je eten groeien; van bedorven voedsel kun je ziek worden
voedselinfectie
ziekte die je oploopt door bedorven voedingsmiddelen te eten; gevolgen zijn buikpijn, braken en diarree
voedselvergiftiging
als je ziek wordt door giftige stoffen die bacteriën in je voedsel maken
water
bouwstof voor je lichaam
zware metalen
metalen met een hoge soortelijke massa, meestal giftig; bijvoorbeeld lood en cadmium
Hoi Gast!