BvJ - 4 vmbo-k (8.0) deel a - Voeding en vertering - Enzymen
Woorden in deze lijst (10)
Origineel
- conserveermiddel
- Stof die een voedingsmiddel langer houdbaar maakt.
- conserveren
- Voedsel langer houdbaar maken.
- enzym
- Eiwit dat reacties versnelt zonder zelf te worden verbruikt.
- enzymactiviteit
- Snelheid waarmee een enzym een reactie versnelt.
- optimumkromme
- Diagram van de enzymactiviteit met een minimum, een optimum en een maximum.
- optimumtemperatuur
- Temperatuur waarbij de enzymactiviteit optimaal (het snelst) is.
- pasteuriseren
- Een product gedurende korte tijd verhitten tot 72 °C.
- steriliseren
- Een product verhitten tot 130–140 °C.
- voedselinfectie
- Besmetting door ziekmakende bacteriën of schimmels in het voedsel.
- voedselvergiftiging
- Vergiftiging door giftige stoffen in het voedsel, die vrijkomen bij de afbraak door bacteriën en schimmels.