Nectar - 2 vmbo-t/havo - Hoofdstuk 7 - Eten

Nectar - 2 vmbo-t/havo - Hoofdstuk 7 - Eten

Woorden in deze lijst (71)

ADH
de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een voedingsstof
alvleesklier
orgaan dat in de buik tegen de onderkant van de maag ligt, maakt het verteringssap alvleessap
alvleessap
verteringssap uit de alvleesklier; bevat enzymen die in de twaalfvingerige darm koolhydraten, eiwitten en vetten verteren
anorexia nervosa
eetstoornis, waarbij patiënt niet kan stoppen met lijnen en daardoor heel erg mager wordt
bacteriën
kleine organismen, die voedselbederf kunnen veroorzaken
beschermende stoffen
de groep voedingsstoffen in je voeding die je nodig hebt om gezond te blijven: vitaminen en mineralen
BMI (Body Mass Index)
methode om te bepalen of je gewicht gezond is
boulimia nervosa
eetstoornis, waarbij patiënten last van vreetbuien hebben en het voedsel daarna weer uit hun lichaam willen krijgen
bouwstoffen
de groep voedingsstoffen die je nodig hebt voor groei en in stand houden van je lichaam: eiwitten, vetten, mineralen en water
calcium
mineraal; heb je als bouwstof nodig om botcellen te maken en als beschermende stof voor een goede werking van je zenuwstelsel en spieren
cariës
ontstaan van gaatjes in tanden of kiezen doordat bacteriën suiker in je mond omzetten in zuur, een ander woord is tandbederf
celdeling
cellen splitsen zich in tweeën; bacteriën vermeerderen zich door celdeling
conserveren
het langer houdbaar maken van voedingsmiddelen, door leefomstandigheden voor schimmels en bacteriën zo slecht mogelijk te maken: verhitten, invriezen, drogen, luchtdicht (vacuüm) verpakken, gasverpakken en zoet, zuur, zout of een ander conserveermiddel toevoegen
darmplooien
uitstulpingen aan de binnenkant van je dunne darm; zorgen voor een groot oppervlak, zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden
darmsap
verteringssap van de dunne darm; bevat enzymen die de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten afmaken
darmvlokken
uitstulpingen op een darmplooi; hierdoor wordt het oppervlak van de darm nog groter
dikke darm
in de dikke darm wordt het meeste water uit de onverteerde resten gehaald
dunne darm
in de dunne darm wordt de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten afgemaakt; de verteerde voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed
eetgewoonten
wat je gewend bent te eten, wanneer je dat doet en je voorkeur voor wat je eet
eetstoornis
als je niet normaal eet
eiwitten
bouwstoffen voor je lichaam; zorgen voor de opbouw en het herstel
endeldarm
slaat ontlasting (poep) op; wordt afgesloten door de anus
energierijke stoffen
de groep voedingsstoffen in je voeding waar je lichaam energie uit haalt: koolhydraten en vetten
enzymen
stoffen die grote voedingsstoffen afbreken; een enzym werkt het beste bij een optimumtemperatuur
fluoride
mineraal; heb je als bouwstof nodig om je tandglazuur sterker te maken
gal
gal verdeelt vet in kleine druppeltjes zodat de verteringssappen het vet beter kunnen verteren; de lever maakt gal en de galblaas slaat het op
galblaas
orgaan dat net onder de lever ligt; opslagplaats voor gal
gebreksziekte
een ziekte die ontstaat door een gebrek aan vitaminen en mineralen
haarvaatjes
hele kleine bloedvaatjes
huig
sluit je neusholte af tijdens het slikken
ijzer
mineraal; heb je als bouwstof nodig om rode bloedcellen te maken en als beschermende stof voor het vervoer van zuurstof
kilocalorie (kcal)
geeft de hoeveelheid energie in voeding aan; 1 kilocalorie is 4,2 kilojoules
kilojoule (kJ)
geeft de hoeveelheid energie aan; 1 kilojoule is 1000 joules
koolhydraten
zetmeel en suikers; energierijke voedingsstoffen die je nodig hebt om te bewegen en om warm te blijven
lever
orgaan dat gal maakt
maag
de maag verzamelt en kneedt het voedsel; hier begint de vertering van eiwitten
maagsap
verteringssap uit klieren in de maagwand; bestaat uit enzymen die eiwitten verteren en zuur dat bacteriën doodt
maximumtemperatuur
hoogste temperatuur waarbij een enzymreactie kan verlopen; boven deze temperatuur gaat het enzym stuk
mineralen
bouwstoffen en beschermende stoffen voor je lichaam
minimumtemperatuur
laagste temperatuur waarbij een enzymreactie kan verlopen
mondholte
begin van het verteringsstelsel; hier wordt voedsel gekauwd en vermengd met speeksel. In de mondholte begint de vertering van zetmeel
ondergewicht
je weegt te weinig, doordat je minder energierijke stoffen binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt
ontlasting
ingedikte, onverteerde voedselresten (poep)
optimumtemperatuur
de temperatuur waarbij een enzym het beste werkt
overgewicht
je weegt te veel, doordat je meer energierijke stoffen binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt
peristaltische bewegingen
spierbewegingen in de wand van organen van je verteringsstelsel die de voedselbrij voortduwen en mengen
schijf van vijf
hulpmiddel om gezonde voeding te kiezen; bestaat uit vijf vakken, met in elk vak een groep voedingsmiddelen
schimmels
organismen die bestaan uit pluizige draden; sommige soorten maken paddenstoelen. Schimmels kunnen voedselbederf veroorzaken
slokdarm
hierdoor gaat voedsel van de keelholte naar de maag; de wand bevat spieren die het voedsel naar de maag duwen
speeksel
verteringssap; bevat een enzym dat zetmeel verteert
sporen
voortplantingscellen van schimmels
strotklepje
sluit je luchtpijp af tijdens het slikken
tandbederf
ontstaan van gaatjes in tanden of kiezen doordat bacteriën suiker in je mond omzetten in zuur, een ander woord is cariës
tussendoortjes
wat je tussen de maaltijden door eet, zoals een chocoladereep, koek of appel
twaalfvingerige darm
in de twaalfvingerige darm komt alvleessap en gal bij het voedsel; koolhydraten, eiwitten en vetten worden (verder) verteerd
vertering
zo kleinmaken van voedingsstoffen dat ze kunnen worden opgenomen in het bloed
verteringssappen
stoffen die grote voedingsstoffen in stukken ‘knippen’
verteringsstelsel
bestaat uit onder andere slokdarm, maag en de dunne en dikke darm; taak is het kleiner maken van grote voedingsstoffen, zodat ze in het bloed kunnen worden opgenomen
vetten
energierijke voedingsstoffen en bouwstoffen; heb je nodig om te bewegen en om warm te blijven en voor opbouw van je cellen
vitaminen
beschermende voedingsstoffen; voorkomen dat je ziek wordt
voedingsmiddel
iets wat je eet of drinkt
voedingsstoffen
stoffen in voedingsmiddelen: koolhydraten (suiker, zetmeel), vetten, water, eiwitten, mineralen en vitaminen
voedingsvezels
(onverteerbare) stoffen uit brood, groente en fruit die ervoor zorgen dat de spieren in je darmen actief zijn, waardoor het eten beter verteert
voedselbederf
als er ongewenste schimmels en bacteriën op je eten groeien; van bedorven voedsel kun je ziek worden
voedselinfectie
ziekte die je oploopt door bedorven voedingsmiddelen te eten; gevolgen zijn buikpijn, braken en diarree
water
bouwstof voor je lichaam
allergenen
eiwitten waar mensen overgevoelig voor kunnen zijn
coeliaki
overgevoeligheid voor gluten, waardoor de darmvlokken kapotgaan
gluten
eiwitten die in graan voorkomen
lactose
suiker die in melk zit
voedselovergevoeligheid
als je ziek wordt van voedingsmiddelen die de meeste mensen gewoon kunnen verdragen
Hoi Gast!