Maatschappijleer §2.4

Maatschappijleer §2.4

Teun
1

Woorden in deze lijst (12)

Meervoudige strafkamer
Een kamer voor ingewikkelde of zwaardere strafzaken. Bestaat uit drie rechters.
Zitting
Het moment waarop de rechters de zaak beginnen
Advocaat
Heeft elke verdachte recht op. Hij controleert of de politie en het OM zich aan de regels houden bij het proces van opsporing en vervolging. Ook verdedigt hij de verdachte.
Gerechtshof
Als de verdachte het niet eens is met het vonnis, kan hij in hoger beroep gaan. Het gerechtshof doet dan opnieuw uitspraak.
Hoge Raad
Als de verdachte het er weer niet mee eens is kan hij voor de laatste keer in beroep gaan. Dit is de hoogste rechter uit ons land.
Straffen
We straffen mensen om verschillende redenen: wraak en vergelding (misdaad mag niet lonen), afschrikking, voorkomen van eigenrichting, resocialisatie (het gedrag van de crimineel verbeteren) en beveiliging van de samenleving.
Soorten straffen
Er zijn verschillende straffen die gegeven kunnen worden: vrijheidsstraffen, taakstraffen, geldboetes en bijkomende straffen.
Voorwaardelijk
Als de dader zich tijdens de proeftijd aan bepaalde voorwaarden houdt, dan krijgt hij een deel van de straf niet.
Strafrechtelijke maatregel
Dan moet de dader de schade van het misdrijf herstellen, bijvoorbeeld een schadevergoeding aan de slachtoffer betalen.
Terbeschikkingstelling
Als de dader niet of slechts deels verantwoordelijk is voor zijn daden. Hij kan dan worden opgenomen en die problemen oplossen.
Jeugdstrafrecht
Is voor jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar. Het meeste wordt via bureau Halt gedaan, de zwaardere misdrijven via de kinderrechter.
Adolescentenstrafrecht
Is voor jongeren tussen de 16 en 21 jaar, hierbij kan de rechter kiezen tussen de jeugdstrafrechter en de volwassenstrafrechter.
Hoi Gast!